ΒΙΟΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

Μια διεθνής επιστημονική ομάδα χρησιμοποίησε στοιχεία από τις πυρηνικές δοκιμές του Ψυχρού Πολέμου στις δεκαετίες του ΄50 και του ΄60, για να αποδείξει ότι οι εγκέφαλοι των ενήλικων ανθρώπων συνεχίζουν να γεννούν νέα κύτταρα.
Η υγεία της καρδιάς συνδέεται άμεσα με την υγεία του εγκεφάλου. Οι ηλικιωμένοι που εμφανίζουν κολπική μαρμαρυγή, την πιο συχνή μορφή αρρυθμίας παγκοσμίως, έχουν επίσης αυξημένη πιθανότητα να αναπτύξουν πρόωρα προβλήματα μνήμης και άνοιας, κατά μέσο όρο δύο χρόνια νωρίτερα από τους υπόλοιπους, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.
Όσες γυναίκες χρησιμοποιούν αντισυλληπτικά χάπια, έχουν μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο των ωοθηκών αργότερα στη ζωή τους, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Λόρα Χαβριλέσκι της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Ντιουκ της Β.Καρολίνα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο γυναικολογικό περιοδικό «Obstetrics & Gynecology» αξιολόγησαν στοιχεία από 24 δημοσιευμένες μελέτες πάνω στο ζήτημα και βρήκαν ότι όσες γυναίκες παίρνουν το χάπι, έχουν κατά μέσο όρο 27% μικρότερο κίνδυνο να διαγνωστούν με τη συγκεκριμένη…
Μέσα από τον ομφαλό και από οπή δυο εκατοστών αφαίρεσε τη μήτρα 42χρονης Αγγλίδας Έλληνας γιατρός, με την πρωτοποριακή μέθοδο «Επέμβαση Χωρίς Τομές Μέσω Φυσικών Οπών». Μάλιστα, η γυναίκα την ίδια μέρα επέστρεψε στο σπίτι της. Η πρωτοποριακή αυτή επέμβαση πραγματοποιήθηκε από τον γυναικολόγο χειρούργο Δρ Στέφανο Χανδακά. Η επέμβαση στην Αγγλία πραγματοποιήθηκε στις 30 Μαΐου, σε νοσοκομείο του Λονδίνου, προσκεκλημένος της διοίκησης του οποίου- ως ο πλέον ειδικός- ήταν ο Έληνας γιατρός.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο επίτευγμα της Αναγεννητικής Ιατρικής. Με τη βοήθεια ενός τρισδιάστατου εκτυπωτή οι επιστήμονες κατάφεραν να δημιουργήσουν  τμήμα τραχείας και να το μεταμοσχεύσουν επιτυχώς σε βρέφος από το Οχάιο που έπασχε από μία εξαιρετικά σπάνια νόσο. Η πρωτοποριακή τεχνική, της κατασκευής τεχνητών ανθρώπινων οργάνων μέσω ενός τρισδιάστατου εκτυπωτή, ανοίγει νέους δρόμους για τη θεραπεία ανίατων ασθενειών.
Στο 46ο Πανελλήνιο Οφθαλμολογικό Συνέδριο παρουσιάστηκε η πρωτοποριακή μεταμόσχευση οφθαλμικών βλαστικών κυττάρων που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα πριν από έξι μήνες από Έλληνα διαπρεπή χειρουργό οφθαλμίατρο, με αποτέλεσμα ασθενής να ξαναβρεί την όραση του.
Σελίδα 1 από 56