Παρασκευή, 07 Ιουνίου 2013 10:33 |

Η χρήση αντισυλληπτικών απομακρύνει τον κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών

Η χρήση αντισυλληπτικών απομακρύνει τον κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών Φωτ. Αρχείου
Όσες γυναίκες χρησιμοποιούν αντισυλληπτικά χάπια, έχουν μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο των ωοθηκών αργότερα στη ζωή τους, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Λόρα Χαβριλέσκι της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Ντιουκ της Β.Καρολίνα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο γυναικολογικό περιοδικό «Obstetrics & Gynecology» αξιολόγησαν στοιχεία από 24 δημοσιευμένες μελέτες πάνω στο ζήτημα και βρήκαν ότι όσες γυναίκες παίρνουν το χάπι, έχουν κατά μέσο όρο 27% μικρότερο κίνδυνο να διαγνωστούν με τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου. Μάλιστα, η λήψη του χαπιού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, φαίνεται να μειώνει περαιτέρω τον κίνδυνο.
«Υπάρχει μια θετική σχέση ανάμεσα στη χρήση των αντισυλληπτικών και στην πρόληψη του ωοθηκικού καρκίνου στον γενικό πληθυσμό», δήλωσε η Χαβριλέφσκι. Όμως, επεσήμανε πως η μελέτη δεν μπορεί να αποδείξει ότι όντως το χάπι είναι η μόνη, ή η κύρια, αιτία μείωσης του μκινδύνου για καρκίνο, αφού μπορεί να υπεισέρχονται και άλλοι παράγοντες.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρία Καρκίνου, μία γυναίκα στις 72 θα εμφανίσει καρκίνο των ωοθηκών στη ζωή της. Δυστυχώς, η διάγνωση γίνεται συνήθως σε προχωρημένο στάδιο εξέλιξης της νόσου, με συνέπεια οι περισσότερες ασθενείς να πεθαίνουν. Έτσι, οι γιατροί αναζητούν τρόπους που να μειώνουν τον κίνδυνο προληπτικά. Η υγιεινή διατροφή και ο έλεγχος του βάρους βοηθούν εν προκειμένω, όπως συμβαίνει και σε άλλες παθήσεις.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι η χρήση αντισυλληπτικών χαπιών, που περιέχουν ορμόνες, μπορεί να μειώσει το σχετικό κίνδυνο σε βάθος χρόνου. Η νέα μελέτη έρχεται να το επιβεβαιώσει. Οι γυναίκες, που παίρνουν αντισυλληπτικά επί τουλάχιστον δέκα χρόνια, έχουν το μισό κίνδυνο για καρκίνο των ωοθηκών, σε σχέση με τις γυναίκες που ποτέ δεν έχουν πάρει τέτοια χάπια.

Παραμένει, πάντως, ασαφές σε ποιό βαθμό πρέπει να «πιστωθεί» το ίδιο το χάπι αυτή τη μείωση του κινδύνου. Γι' αυτό το λόγο, οι ερευνητές συνιστούν στις γυναίκες να είναι άκρως επιφυλακτικές, όταν αποφασίζουν αν θα πάρουν αντισυλληπτικά και για πόσο καιρό. Ιδίως, θα πρέπει να συνυπολογιστεί, όπως ανέφερε ο επιδημιολόγος Εντουάρντο Φράνκο του καναδικού πανεπιστημίου ΜακΓκιλ του Μόντρεαλ, ότι, σύμφωνα με άλλες μελέτες, τα εν λόγω χάπια φαίνεται να αυξάνουν τον κίνδυνο για μια άλλη μορφή γυναικείου καρκίνου, του τραχήλου της μήτρας.

Πρόσθετες Πληροφορίες

  • Πηγή: ΑΜΠΕ
  • Επιμέλεια σύνταξης: Τ. Βαλαούρα

E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.