ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Πέθανε στη φωλιά του, στο καταφύγιο του Αρκτούρου στη Φλώρινα, ο Ανδρέας, ο γηραιότερος αρκούδος του κόσμου, σε ηλικία 50 ετών. Από το 1993 που κατασχέθηκε από αρκουδιάρη στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, έγινε σύμβολο στην εκστρατεία κατά της αιχμαλωσίας των ζώων.
Φυτά που είχαν παγώσει πριν από 400 περίπου χρόνια, στη διάρκεια της λεγόμενης «Μικρής Εποχής των Πάγων» (1550-1850), «ξύπνησαν» και άρχισαν να βλασταίνουν και να ανθοφορούν ξανά. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι αυτή η αναπάντεχη «ανάσταση» δείχνει με ποιο τρόπο τα φυτικά οικοσυστήματα του πλανήτη έχουν καταφέρει να ανακάμψουν τόσες φορές μετά από τις διαδοχικές εποχές των παγετώνων.
Η Ελλάδα έχει την καλύτερη ποιότητα νερού σ΄ολόκληρη την Ευρώπη, ανέφερε ο τεχνικός σύμβουλος της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης - Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ), Ανδρέας Αγγελάκης, στη διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας "Συμμαχία για το Νερό". Η διήμερη συνάντηση διοργανώνεται από το Δίκτυα "ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS" και "Ελληνικών Πράσινων Πόλεων" και την Αντιπροσωπεία του Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ.
Το Χονγκ Κονγκ έθεσε σήμερα σε κυκλοφορία τα πρώτα ηλεκτρικά ταξί του, σε μια προσπάθεια να μειωθεί η σοβαρή ρύπανση αυτής της μεγαλούπολης της νότιας Κίνας, στην οποία κατοικούν επτά εκατομμύρια άνθρωποι.Τα 45 κόκκινα οχήματα της κινεζικής βιομηχανίας ηλεκτρικών αυτοκινήτων BYD, η οποία χρηματοδοτείται εν μέρει από τον αμερικανό επενδυτή Ουόρεν Μπάφετ, κινούνται με μπαταρίες LiFePO4, που επαναφορτίζονται μέσα σε δύο ώρες, και έχουν αυτονομία 300 χιλιομέτρων, σύμφωνα με την BYD.
Όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία, τόσο τα φυτά του πλανήτη απελευθερώνουν αέρια, τα οποία βοηθούν στο να σχηματίζονται σύννεφα στον ουρανό. Με αυτόν τον τρόπο συμβάλλουν στην αναχαίτιση της ηλιακής ακτινοβολίας και, τελικά, στη μείωση της θερμοκρασίας, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα. Η μελέτη ρίχνει φως σε έναν αφανή φυσικό μηχανισμό, που «φρενάρει» την κλιματική αλλαγή, καθώς οι υψηλότερες θερμοκρασίες ωθούν τα φυτά να εκλύουν στην ατμόσφαιρα αέρια που την ψυχραίνουν.
Αυστραλοί και Βρετανοί ερευνητές τρύπησαν ένα βαθύ πυρήνα πάγου, βόρεια της ανταρκτικής χερσονήσου, για να μετρήσουν παλιότερες θερμοκρασίες και να τις συγκρίνουν με τα σημερινά επίπεδα του λιωμένου πάγου. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι, ενώ οι θερμοκρασίες έχουν αυξηθεί βαθμιαία κατά 1.6 βαθμούς °C, τα τελευταία 600 χρόνια, το ποσοστό του πάγου που λιώνει έχει γίνει δέκα φορές εντονότερο κατά τη διάρκεια των τελευταίων 50 ετών. .
Σελίδα 1 από 32