ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΙ

Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου 2011 03:00 |

Δρόμοι του κρασιού

Αποδράστε από τη ρουτίνα της πόλης περπατώντας σε έναν αμπελότοπο και γνωρίζοντας τα μυστικά της οινοποιίας στα κτήματα και τα κελάρια των οινοπαραγωγών. Μυηθείτε στην τέχνη της οινογευστικής, αναπνεύστε τα θεσπέσια αρώματα που μάγεψαν τον Διόνυσο και τους Θεούς του Ολύμπου αναζητώντας το νέκταρ για τους γάμους και τις γιορτές τους. Οι Δρόμοι του κρασιού της Βορείου Ελλάδος είναι ένα τουριστικό πρόγραμμα που αναπτύχθηκε από τα μέλη της Ένωσης Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος και αποτελεί μια μορφή εναλλακτικού…
Το ρύζι είναι μία πλήρης τροφή που περιέχει υδατάνθρακες και πρωτεΐνες. Έχει ελάχιστα λιπαρά και αυτό το κάνει ιδανική τροφή για την προστασία της καρδιάς. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες ρυζιού που χρησιμοποιούνται για σούπες, γεμιστά ή για πιλάφι. Το πιλάφι συνοδεύει κυρίως κρέατα και όσπρια, αλλά σερβιρισμένο και μόνο του είναι εξαιρετικά θρεπτική και πλήρης τροφή. Άλλοι προτιμούν το πιλάφι σπυρωτό, άλλοι χυλωμένο, κάποιοι απλά ζουμερό. Κάθε περίπτωση απαιτεί το δικό της ρύζι. Για να φτιάξουμε σπυρωτό πιλάφι, ιδανικό ρύζι είναι…
Ένα από τα ωραιότερα και θρεπτικότερα πιάτα του τραπεζιού μας. Γενιές Ελλήνων έχουν μεγαλώσει με ψαρόσουπα, αφού από παράδοση μεγάλωσαν δίπλα στη θάλασσα και δούλεψαν στην αλιεία. Στα μακρινά νυχτέρια τους οι ψαράδες, μετά το καθάρισμα των διχτυών, ετοίμαζαν την κακαβιά, την ωραιότερη ψαρόσουπα όπως λέγεται, με ποικιλία μικρών ψαριών. Οι θάλασσές μας είναι πλούσιες σε βραστόψαρα. Σ΄αυτή την κατηγορία ανήκουν τα πετρόψαρα, τα οποία ζουν στα βράχια. Είναι μικρά σε μέγεθος και τώρα βρίσκονται στην εποχή τους, καθώς οι…
Το πετιμέζι είναι το σιρόπι που φτιάχνεται από το βρασμό του μούστου και αποτελεί μέρος της γαστρονομικής μας παράδοσης από αρχαιοτάτων χρόνων, αφού είναι μία από τις δύο γλυκαντικές ουσίες, η άλλη είναι το μέλι. Στην αρχαιότητα ο μούστος λεγόταν «οπός» και είχε διάφορες παραλλαγές αναλόγως με το πόσο βρασμένος και πυκνός ήταν. Η πιο εκλεκτή και ακριβή μορφή ήταν ο γλεύκος, από πολύ ώριμα και παραγινωμένα σταφύλια πριν να πατηθούν. Το έψημα ήταν πολύ πυκνός οπός που χρησιμοποιούνταν σαν…
Τετάρτη, 07 Σεπτεμβρίου 2011 03:00 |

Η ιστορία του κρασιού

  Σεπτέμβρης ο Σταυρίτης, ο Σποριάρης, ο Ορτυκολόγος, ο Τρυγητής, ο Πετιμεζάς. Κάποια από τα επίθετα του πρώτου μήνα του Φθινοπώρου. Θα μείνουμε στα δύο τελευταία μια που τώρα αρχίζει ο τρύγος και πατιώνται τα σταφύλια για να φτιαχτεί το κρασί της χρονιάς, θεμελιακό στοιχείο της καθημερινής διατροφής. Σταφύλια, μούστος, κρασί, σταφίδες. Ολόκληρες περιοχές μοσκοβολούν αυτή την εποχή. Ο μούστος είναι ο ωμός χυμός των σταφυλιών, προτού περάσει από τη διαδικασία της ζύμωσης για να γίνει κρασί. Ο μούστος ή…
Δευτέρα, 05 Σεπτεμβρίου 2011 03:00 |

Σύκο: Ένας πολύτιμος καρπός

Το σύκο είναι εδώ και 3.000 χρόνια βασικό συστατικό της ανθρώπινης διατροφής. Η συκιά είναι το πρώτο δέντρο του κόσμου. Στη Βίβλο διαβάζουμε ότι ο Αδάμ και η Εύα σκέπασαν τη γύμνια του σώματός τους με φύλλα συκής. Για τους αρχαίους πολιτισμούς της Μεσογείου ήταν είδος πρώτης ανάγκης γιατί το κατανάλωναν ωμό αλλά και αποξηραμένο.