Τετάρτη, 30 Μαΐου 2012 10:14 |

Κυκλάδες: Το λευκό των Θεών μέσα στο απέραντο γαλάζιο

Κέα-Κυκλάδες Κέα-Κυκλάδες Αρχείο ΑΜΠΕ

Κυκλάδες. Μια συστάδα νησιών στο κέντρο του Αιγαίου Πελάγους. Τα νησιά που κυκλώνουν το ιερό νησί της Δήλου, μια θαλασσινή πολιτεία με μικρά και μεγάλα νησιά, που το καθένα κρύβει τα δικά του μυστικά και τη δική του συναρπαστική ιστορία που αναδύεται σε κάθε του γωνιά. Ένας από τους γοητευτικότερους προορισμούς στην Ευρώπη και στον κόσμο.

Απλωμένα στο κέντρο του Αιγαίου, στην αγκαλιά του απέραντου γαλάζιου που τα ενώνει αλλά και συνάμα τα χωρίζει, τα Κυκλαδονήσια λούζονται από το μαγικό φως του Απόλλωνα. Κατοικούνται τα 24 από αυτά, ενώ η μικρή απόσταση μεταξύ τους επιτρέπει να επισκεφθεί κανείς περισσότερα από ένα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η θάλασσα ολόγυρα ενώνει το χθες με το σήμερα, προστατεύει τη φυσική ομορφιά, την τοπική παράδοση και κρατά τους ανθρώπους χαρούμενους. Η θέση τους πέρασμα από Δύση σε Ανατολή κι από Ανατολή σε Δύση, ευνόησε τη δημιουργία της κοιτίδας του πρωτοκυκλαδικού πολιτισμού της θάλασσας.

 

«Τότε είπε και γεννήθηκεν η θάλασσα.

Και είδα και θαύμασα...

Και στη μέση της έσπειρε κόσμους μικρούς κατ' εικόνα και ομοίωσή μου...

Ίπποι πέτρινοι με τη χαίτη ορθή και γαλήνιοι αμφορείς και λοξές δελφινιών ράχες..»

Οδυσσέας Ελύτης

Γεμάτες ιστορία, μύθους και παραδόσεις, οι Κυκλάδες έχουν μια συνεχή ιστορική πορεία μέσα στο χρόνο από την 8η χιλιετηρίδα έως και σήμερα. Στη μυθολογία γίνεται συχνή αναφορά σε αυτές, με τον μύθο του Θησέα και της Αριάδνης, στα ομηρικά έπη, αλλά και στην αργοναυτική εκστρατεία.

Σχετικά με την ονομασία τους υπάρχουν πολλές παραδόσεις. Λέγεται πως πήραν το όνομά τους είτε από τις Νύμφες Κυκλάδες, που τις μεταμόρφωσε σε βραχονησίδες ο Ποσειδώνας, είτε από τη λέξη «Κύκλος» επειδή οι άνεμοι που φυσούν ορμητικοί ανάγκαζαν τα πλοία να περιστρέφονται κυκλικά. Επικρατέστερη πάντως είναι η παράδοση που σχετίζει τα νησιά με το ιερό της Δήλου γύρω από το οποίο εκτείνονται σε ένα νοητό κύκλο.

Οι Κυκλάδες έχουν στη μυθολογία σημαντικό ρόλο. Στη Νάξο γεννήθηκε και λατρεύτηκε ο Διόνυσος, στη Δήλο ο Απόλλων, ο θεός του Ήλιου, στη Σέριφο κατέφυγε ο Περσέας με τη μητέρα του Δανάη. Ο Κυκλαδικός πολιτισμός άφησε ανεπανάληπτα καλλιτεχνικά δείγματα όπως τα περίφημα κυκλαδικά ειδώλια. Στο πέρασμα των αιώνων γνώρισαν πολλούς κατακτητές ενώ λεηλατήθηκαν πολλές φορές από τον πειρατή Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα.

Στις Κυκλάδες 1974 χιλιόμετρα ακτών χαρίζουν υπέροχες αναμνήσεις και ώρες ξεκούρασης και ανεμελιάς στους παραθεριστές, ενώ οι θάλασσές τους έχουν τιμηθεί με «γαλάζιες σημαίες». Το αρχιπέλαγος, διαθέτοντας μια τεράστια ποικιλία μορφών και ειδών ζωής, αποτελεί ένα απαράμιλλο βιολογικό εργαστήρι. Πολλές θαλάσσιες και χερσαίες περιοχές αποτελούν καταφύγιο για πολλά είδη ζώων και πτηνών και προστατεύονται από το Ευρωπαίκό Δίκαιο, ενώ έχουν ενταχθεί επίσης στο σύστημα των περιοχών NATURA 2000. Ο γεωλογικός τους πλούτος είναι επίσης πολύ σημαντικός, με ηφαίστεια, απολιθώματα φυτών και ζώων, και λατομεία διαφόρων ιστορικών εποχών και πετρωμάτων.

Η αρχιτεκτονική των Κυκλάδων, σημαντικός συντελεστής της ομορφιάς του τοπίου, είναι ξεχωριστή. Αναρίθμητοι, εκπληκτικής ομορφιάς και αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος οικισμοί, βασισμένοι στη λιτότητα και την καθαρότητα των μορφών, είναι διάσπαρτοι σε όλα τα Κυκλαδονήσια, δίνοντάς τους μία μοναδική ταυτότητα.

Στις Κυκλάδες ζήστε τις γιορτές και τα πανηγύρια αλλά και τον τρύγο και το πάτημα των σταφυλιών. Επισκεφθείτε τα εργαστήρια των τελευταίων ίσως- παραδοσιακών μαστόρων, μαρμαρογλυπτικής σε Άνδρο, Τήνο, Νάξο και Πάρο- καλαθοπλεκτικής στην Τήνο –ναυπηγοξυλουργικής στη Σύρο και στα Κουφονήσια- κεραμικής στη Σίφνο- ξυλογλυπτικής στην Αμοργό.

Η ιδιαίτερη φύση των Κυκλάδων, έχει κάνει νόστιμη την κουζίνα τους. Τα αρωματικά βότανα των βουνών ποτισμένα από την αλμύρα της θάλασσας και το λαμπερό ήλιο, το ανοικτό καθαρό πέλαγος, αλλά και την διάθεση των ντόπιων κατοίκων να προσφέρουν νόστιμα πιάτα με υλικά βγαλμένα από τη γη τους, είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Κυκλαδίτικης κουζίνας. Γευθείτε τυριά που δεν θα βρείτε πουθενά αλλού, εξαιρετικά κρασιά, φρεσκότατα ψάρια μαγειρεμένα με διάφορους τρόπους, εξαιρετικούς μεζέδες, φρούτα εποχής με όλο το άρωμα της φύσης, ολόφρεσκα λαχανικά, και γλυκά που είναι αληθινός πειρασμός, και... καλό ταξίδι στο όνειρο!

Πρόσθετες Πληροφορίες

  • Πηγή: Φωνή της Ελλάδας
  • Ρεπορτάζ: Νότα Χατζηαναστασίου
  • Επιμέλεια σύνταξης: Νικόλας Περδικάρης

E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.