ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου καθιερώθηκε το 1962 από το Διεθνές Ινστιτούτο θεάτρου και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 27 Μαρτίου. Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου επιλέγει μια διεθνώς αναγνωρισμένη προσωπικότητα του θεάτρου από μία χώρα – μέλος του για να γράψει ένα μήνυμα. Το μήνυμα αυτό μεταφράζεται σε όλες τις γλώσσες, δημοσιεύεται και διαβάζεται σε όλα τα θέατρα, ενώ μεταδίδεται από τα Μ.Μ.Ε σε όλο τον κόσμο.
Το τραγούδι ανοίγει το Φανό, δεμένο με το ρυθμικό χτύπημα των χεριών, ο χορός γυροφέρνει τη φωτιά... Εικόνες, ήχοι, πρόσωπα, ακόμα και η μυρωδιά απ' το δαδί που καίει στο φανό. Η Αποκριά στην Κοζάνη αποτελεί, κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός, είναι παιδί πανάρχαιων εθίμων με έναν ξεχωριστό χαρακτήρα που κατόρθωσε να επιβιώσει μέσα στο χρόνο, κρατώντας την ουσία και αλλάζοντας μερικώς το περίβλημά της.
Οι γεμάτοι χορό εορτασμοί του Τριωδίου ολοκληρώνονται την Καθαρή Δευτέρα. Η εξοχή έχει την τιμητική της αφού μικροί και μεγάλοι καλωσορίζουν την άνοιξη διασκεδάζοντας στον καθαρό αέρα. Οι χαρταετοί γεμίζουν χρώματα τον γαλάζιο ουρανό χαρίζοντας μοναδικές στιγμές χαράς στα μικρά αλλά και στα μεγάλα παιδιά, ενώ οι σαρακοστιανοί μεζέδες στολίζουν το τραπέζι της Καθαρής Δευτέρας που συμβολίζει την πνευματική και σωματική «κάθαρση» πριν από την κατάνυξη της Μεγάλης Σαρακοστής.
Το Ξανθιώτικο καρναβάλι είναι από τα παλαιότερα καρναβάλια της χώρας. Οι Θρακικές Λαογραφικές Γιορτές-Καρναβάλι της Ξάνθης πραγματοποιούνται ανελλιπώς από το 1966, προβάλλοντας την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου. Επώνυμοι καλλιτέχνες, ξένα και ντόπια λαογραφικά συγκροτήματα, δίνουν το παρόν στην κεντρική πλατεία της πόλης, με τη συνοδεία παραδοσιακών οργάνων, απρόσμενα δρώμενα, εικαστικά, θεατρικά, χορευτικά, μουσικά, ένα υπέροχο καρναβαλικό πανηγύρι που κορυφώνεται την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, με την ανεπανάληπτη παρέλαση αρμάτων και καρναβαλιστών η οποία καταλήγει σε ένα ξέφρενο πάρτυ.
Με γλέντι στην Πλατεία Γεράνειας ξεκινούν παραμονή των Φώτων τα Μπουμπουσάρια της Σιάτιστας. Το γλέντι θα συνεχιστεί όλο το βράδυ στους δρόμους, τις πλατείες και τα καταστήματα της Σιάτιστας. Ανήμερα των Φώτων στη 1:30 το μεσημέρι θα γίνει στην πλατεία Γεράνειας η συνάντηση των Μπουμπουσαριών, ενώ στις 2 το μεσημέρι θα ξεκινήσει η παρέλαση με κατεύθυνση την πλατεία Χώρας. Το έθιμο των Μπουμπουσιαριών αναβιώνει εδώ και εκατοντάδες χρόνια στην περιοχή με την αθρόα συμμετοχή όλων των Σιατιστινών που κρατούν αναλλοίωτο…
Μία από τις πιο αξιόλογες και όμορφες πόλεις της Ελλάδας ζει αυτές τις μέρες στους ξέφρενους ρυθμούς των Ραγκουτσαριών. Ένα τριήμερο ξεφάντωμα που δίνει στην πόλη ένα ξεχωριστό χρώμα και πανηγυρική ατμόσφαιρα. Τα Καστοριανά Ραγκουτσάρια αρχίζουν στις 6 Ιανουαρίου την ημέρα των Θεοφανίων και ολοκληρώνονται στις 8 Ιανουαρίου, την Πατερίτσα –όπως την ονομάζουν οι ντόπιοι- ημέρα της Αγίας Δομινίκης, με την παρέλαση των καρναβαλιστών. Το όνομα και η καταγωγή του εθίμου εντοπίζονται στην κλασική αρχαιότητα, από την οποία μέσω Ρώμης…
Σελίδα 1 από 7