ΕΛΛΑΔΑ

Την επανεκκίνηση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ ζήτησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς σύμφωνα με τον Σάιμον Ο' Κόνορ, εκπρόσωπο του επιτρόπου Οικονομίας, Όλι Ρεν, η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ είναι πολύ σημαντική τόσο από πλευράς εσόδων, όσο και για την υλοποιούμενη μεταρρύθμιση του ενεργειακού τομέα της Ελλάδας. Την επανεκκίνηση έχει ήδη προαναγγείλει η κυβέρνηση δια του υφυπουργού Περιβάλλοντος.
Το Δημόσιο άντλησε 1,625 δις ευρώ από την έκδοση εξάμηνων εντόκων γραμματίων του Δημοσίου (ΕΓΔ) την Τρίτη, με την απόδοση να παραμένει αμετάβλητη, σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ.
Η ελληνική κυβέρνηση θα ζητήσει από τους διεθνείς δανειστές της να μειωθεί ο φετινός στόχος για τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις μετά το ναυάγιο πώλησης της ΔΕΠΑ, δήλωσε στο Reuters την Τρίτη ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος. «Θα ζητήσουμε από τους δανειστές το έσοδο 1 δις να πάει για το 2014», δήλωσε ο αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Εναλλακτικά σενάρια εξετάζει η κυβέρνηση σχετικά με την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ, μετά την απόσυρση του ενδιαφέροντος από την Gazprom, ενώ άμεσα θα αποφασιστεί ο χρόνος επαναπροκήρυξης του νέου διαγωνισμού. Για την ΔΕΣΦΑ υποβλήθηκε μία προσφορά, από την εταιρεία Φυσικού Αερίου του Αζερμπαιτζάν, Socar.
Πλήρη εικόνα για τους λογαριασμούς καταθέσεων, δανείων και πιστωτικών καρτών όλων των φορολογούμενων θα έχει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών. Μέσω του Μητρώου Τραπεζικών Λογαριασμών όλων των φορολογούμενων, την δημιουργία του οποίου προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή, η εφορία θα μπορεί να προχωρεί σε διασταυρώσεις των στοιχείων αυτών με τις φορολογικές δηλώσεις για να εντοπίζει τυχόν αδήλωτα εισοδήματα.
Έντονο προβληματισμό προκάλεσε στο οικονομικό επιτελείο η απόσυρση του ενδιαφέροντος από τη Gazprom για την εξαγορά της ΔΕΠΑ, με συνέπεια η διαδικασία της ιδιωτικοποίησης να ξαναρχίσει από την αρχή. Η εμπλοκή αυτή, συνέπεσε με την πρεμιέρα του νέου γύρου διαβουλεύσεων με την τρόικα, στον οποίο κυριαρχούν οι απολύσεις στο δημόσιο και η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, με τους δανειστές να ζητούν ακριβή στοιχεία για το κόστος των προτάσεων της κυβέρνησης.
Σελίδα 1 από 877