Πέμπτη, 06 Ιουνίου 2013 14:52 |

50o Επετειακό Συνέδριο EuropaNostra

Το 50ο Επετειακό Συνέδριο της EuropaNostra πραγματοποιείται φέτος στην Αθήνα, 13 - 16 Ιουνίου, με την ευγενική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και σε συνδιοργάνωση με την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος & Πολιτισμού, αντιπρόσωπο της EuropaNostra στην Ελλάδα. Μεταξύ των πολλών και σημαντικών δραστηριοτήτων που θα πραγματοποιηθούν αυτές τις τέσσερις ημέρες είναι:
Συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη, 12 Ιουνίου και ώρα 12:00, στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα όπου θα παρουσιαστούν οι σημαντικότερες εκδηλώσεις του Συνεδρίου και θα ανακοινωθεί ο πρώτος κατάλογος με τα επτά σε μεγαλύτερο κίνδυνο μνημεία της Ευρώπης.
Τελετή Απονομής του βραβείο GrandPrix 2012 Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς για την αναστήλωση του κτιρίου Αβέρωφ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 14 Ιουνίουκαι ώρα 20.00 στο κτίριο Αβέρωφ.
Παρουσίαση των φετινών νικητών των βραβείων στο Μουσείο Μπενάκη, όπου θα πραγματοποιηθούν επίσης τα εγκαίνια της έκθεσης και η παρουσίαση του βιβλίου«Αθηναϊκές Κατοικίες του Μοντέρνου Κινήματος», το Σάββατο, 15 Ιουνίου, στις 11:15 και 15:15 αντίστοιχα, στο Μουσείο Μπενάκη στην Πειραιώς.
Συνέντευξη Τύπου, την Κυριακή, 16 Ιουνίου και ώρα 11:00, στο Μουσείο της Ακρόπολης, στο πλαίσιο της 50ης Επετειακής Γενικής Συνέλευσης, με ομιλητές τοv Maestro Placido Domingo, Πρόεδρο της EuropaNostra και την κυρία Ανδρούλλα Βασιλείου, Επίτροπο Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Καταληκτική και κορυφαία εκδήλωση του Συνεδρίου αποτελεί η Τελετή Απονομής των Βραβείων Ευρωπαϊκής Πολιτισμικής Κληρονομιάς 2013. Η εκδήλωση της Τελετής Απονομής θα πραγματοποιηθεί στο Ηρώδειο, στις 16 Ιουνίου, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος θα παραστεί στην εκδήλωση,και με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Γενική Διεύθυνση Πολιτισμού και Εκπαίδευσης στις Βρυξέλλες) της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού.
A΄ Μέρος: Στο πρώτο μέρος θα πραγματοποιηθεί η απονομή των βραβείων,από την Επίτροπο Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας κυρία Ανδρούλλα Βασιλείου, και τον παγκοσμίου φήμης τενόροκαι Πρόεδρο της EuropaNostra, Maestro Placido Domingo. Επίσης, θα ανακοινωθούν τα επτά έργα GrandPrix από τα 30 έργα που προκρίθηκαν, καθώς και το Βραβείο Κοινού (PublicChoiceAward).Η Τελετή Απονομής, αποτελεί μία πραγματική Ωδή στην Ευρώπη και τον Πολιτισμό.
Το ενδιαφέρον για τη φετινή Τελετή Απονομής μεγιστοποιείται από τη βράβευση της χώρας μας η οποία απέσπασε δύο βραβεία: Το κεντρικό κτίριο των Προπυλαίων της Ακρόπολης βραβεύεται στην κατηγορία της «Συντήρησης» και η Επιτροπή Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως τιμάται με το βραβείο «Συνολικής Προσφοράς». Τα δύο αυτά έργα είναι επίσης υποψήφια για τα βραβεία GrandPrix.
Β΄ Μέρος: «Άνθρωπος και Φύσις. Από τον Όμηρο στον Ελύτη». Mουσικό& Καλλιτεχνικό Πρόγραμμα. Συμμετέχουν: Διονύσης Σαββόπουλος, Μαρία Φαραντούρη, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Λυκούργος Αγγελόπουλος, Χάρης Λαμπράκης, Συγκρότημα Εν Χορδαίς. Η μουσική διεύθυνση είναι του Τάκη Φαραζή. Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Λυδία Κονιόρδου.
Την Τελετή Απονομής μπορεί να παρακολουθήσει το ευρύ κοινό με την αγορά εισιτηρίου, από τα εκδοτήρια του Φεστιβάλ Αθηνών (τα εισιτήρια είναι διαθέσιμα από την 1η Ιουνίου. Τιμές εισιτηρίων: €10 και €5). Τα έσοδα θα διατεθούν για τη διάσωση του Μεσαιωνικού Πύργου της Οινόης στον Μαραθώνα.
Το κορυφαίο αυτό πολιτιστικό γεγονός του καλοκαιριού υποστηρίζουν σημαντικά ελληνικά κοινωφελή ιδρύματα, φορείς πολιτισμού, εταιρείες και μέσα μαζικής επικοινωνίας. Χορηγός επικοινωνίας είναι η ΕΡΤ Α.Ε

E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.